Positiva förslag kring husbilsbeskattningen
För några veckor sedan lämnade regeringen in ett förslag att malus ska slopas för husbilar. Om förslaget går igenom innebär det en stor sänkning av skatten för de som äger en husbil.
Skev beskattning
Den föreslagna förändringen vad gäller beskattningen av husbilar är inte helt enkel att förstå sig på. I grunden är det så att husbilen beskattas som en lätt lastbil eller personbil klass II. Det blir en skev jämförelse eftersom husbilen rullar betydligt färre mil i snitt per år och hela beskattningen bygger ju på koldioxidutsläppen fordonen har. En husbil rullar ca 36% av körsträckan för en personbil vilket betyder att skatten borde vara lägre än den är idag.
Det har bubblat upp ett förslag som skulle göra att skatten skulle höjas ytterligare från dagens nivå vilket skulle drabba husbilsägare och branschen negativt. Vårt branschförbund HRF och även vi från Husbilslandet har varit med och drivit frågan genom att bland annat ett möte med Gunilla Svantorp, riksdagsledamot S, och så även ledamöter från regeringspartierna. Samtliga har engagerat sig i frågan.
Positivt förslag
För några veckor sedan lämnade regeringen in ett förslag att malus ska slopas för husbilar. Malus är den skatt som infördes 1 juli 2018 för att få bilköpare att välja alternativa drivmedel. Den innebär att nya bilar som drivs med fossila bränslen får en förhöjd skatt under de första tre åren. Skatten har drabbat husbilsägare hårt, eftersom alla husbilar drivs av diesel.
I det fall malus tas bort innebär det en stor sänkning av skatten för de som äger en husbil. En husbilsägare idag ställer på sitt fordon i trafik vid nyttjande av fordonet. Skulle husbilsägaren ha fordonet i trafik hela året skulle skatten vara betydligt högre. Enligt preliminära beräkningar som HRF, branschförbundet, gjort skulle det innebära en sänkt skatt för en genomsnittlig husbilsägare med mellan 5 000:- och 8 000:- per år.
Dela inlägget