Frågor och svar

Här har vi samlat vanliga frågor som kan uppkomma inför ditt husbil- och husvagnsköp.

Köpa husbil

Här har vi samlat vanliga frågor som kan uppkomma inför husbilsköpet.  

Vilket körkort krävs för husbil?

De flesta husbilar i Sverige är klassade som personbilar, vilket innebär att många får köras med vanligt B-körkort. Med B-körkort får du köra personbilsregistrerade husbilar med en totalvikt upp till max 3500 kg. Undantaget är om du tagit körkortet före 1 juli 1996, då du har behörighet att köra alla husbilar oavsett vikt. Detta gäller dock inte om körkortet har varit återkallat.

Om B-körkortet tagits efter 1 juli 1996 krävs C1-behörighet för att köra husbilar upp till 7500kg och C-körkort för ännu tyngre husbilar. Läs gärna mer om aktuella körkortsregler på Transportstyrelsen.

Hur tungt får jag lasta husbilen?

Det är viktigt att hålla koll på hur tungt du lastar husbilen för att undvika dryga böter på grund av övervikt. En för tungt lastad husbil kan även utgöra en säkerhetsrisk. I fordonsregistret anges husbilens totalvikt samt tjänstevikt. Totalvikten är den maximala vikt fordonet får ha inklusive last och passagerare. Tjänstevikten anger husbilens teoretiska vikt i körklart skick, inklusive bla förare. Totalvikten – tjänstevikten = Husbilens tillåtna lastvikt.

Vad kostar en husbil att försäkra?

Det är svårt att ge ett generellt svar på vad en husbilsförsäkring kostar, eftersom priserna och villkoren mellan olika försäkringsbolag varierar kraftigt. Husbilslandet samarbetar med Länsförsäkringar som erbjuder en månads fri prova på-försäkring i samband med köpet av din husbil eller husvagn.

Vilken husbil ska jag välja om jag vill vintercampa?

Fler och fler har upptäckt charmen med att vintercampa och använda husbilen året om. Planerar du att campa mycket på vintern rekommenderar vi att du väljer en husbil som är byggd för att klara ett kallare klimat. En bra isolerad husbil håller värmen bättre och går snabbare att värma upp. Om fordonet ska användas året om är det en fördel med en husbil med vattenburen värme, eftersom det ger en jämnare temperatur än ett luftburet värmesystem. Det är också viktigt att tänka på att husbilen har rätt isolering av vatten- och avloppstank samt rörsystem. Fråga våra säljare så hjälper de till att hitta rätt husbil för era behov.

Köpa husvagn

Här har vi samlat vanliga frågor som kan uppkomma inför husvagnsköpet.  

Vilket körkort krävs för att dra husvagn?

Det är vikten på personbilen och husvagnen som avgör vilket körkort som krävs. Hos Transportstyrelsen finns en användbar släpvagnskalkylator där du kan knappa in regnumret på din personbil för att se hur tung husbil du får dra med ditt körkort.

Vad kostar det att försäkra en husvagn?

Det är svårt att ge ett generellt svar på vad en försäkring kostar, eftersom priserna och villkoren mellan olika försäkringsbolag varierar kraftigt. Husbilslandet samarbetar med Länsförsäkringar som erbjuder en månads fri prova-på försäkring i samband med köpet av din husvagn.

Hur tung husvagn får min personbil dra?

Uppgift om hur tungt släp din bil får dra (högsta släpvagnsvikt) finns på bilens registreringsbevis. Vi rekommenderar också att använda Transportstyrelsens släpvagnskalkylator.

Vilken husvagn ska jag välja om jag vill vintercampa?

Om du planerar att använda din husvagn under de kallaste vintermånaderna kan det vara bra att tänka på några saker vid valet av modell. Det finns idag många modeller som är anpassade för camping året om i nordiskt klimat. Dessa är extra bra isolerade och anpassade med exempelvis dubbelgolv och uppvärmda tankar för att undvika frostskador. Om fordonet ska användas året om är det en fördel med en husbil med vattenburen värme, eftersom det ger en jämnare temperatur än ett luftburet värmesystem.

Problemlösning

Här har vi samlat några tips på lösningar kring vanliga problem som kan uppstå med husbilen eller husvagnen.

Värme & VVS

Värme & VVS – Varför har frostvakten utlösts trots att det är plusgrader?

Frostvakten utlöses när den registrerar en temperatur på cirka tre grader Celsius eller lägre. Detta för att undvika frostskador genom att vattnet töms i god tid innan fryspunkten nås.

Kylskåp och spis

Varför blir inte kylen kall när jag kör på gasol?

Det kan finnas flera anledningar till detta. En av de vanligaste orsakerna är att brännaren är full av smuts/igensotad och behöver blåsas ren. Om ändå problemet kvarstår, kontakta verkstad.

Varför fungerar inte kylskåpet efter provtryckning av gasolen?

Ett vanligt problem som uppkommer efter provtryckning av gasolen är att kylen inte startar. Anledningen kan vara att det finns luft kvar i systemet. Efter att kylskåpet gjort ett antal startförsök kommer det att gå in i felsäkert läge. Se instruktionsboken för att göra en återställning. Ifall kylen fortfarande inte fungerar, kontakta verkstad.

Varför håller sig inte kylen kall på sommaren?

Kylskåpet klarar att hålla cirka 20 grader lägre temperatur än luften på utsidan av husvagnen/husbilen. Tänk därför på att försöka parkera husbilen/husvagnen så att inte kylskåpets ventilation ligger i fullt solljus.
Det är också viktigt att husbilen/vagnen står i helt plant läge för att inte cirkulationen av kylmedel i kylskåpet ska påverkas. Ifall kylen fortfarande inte fungerar, kontakta verkstad.

Varför tänds inte spisplattan?

Kontrollera först och främst att gasoltuben är öppen samt att gasolkranen till spisen står i öppet läge.
Om spisen fortfarande inte tänds kan det bero på att fett och smuts har täppt till brännarmunstycket. Detta kan exempelvis ha orsakats av överkokning. Rengör munstycket och testa igen. Ifall problemet kvarstår, kontakta verkstad.

Utvändigt

Hur undviker jag skador på markisen?

Se till att alltid veva in markisen vid vind och regnväder. Lämna aldrig markisen obevakad, eftersom vindarna snabbt kan ändras med kostsamma skador som följd. Försök också se till att markisen är helt torr innan den vevas in, för att undvika mögelangrepp.

Vad gör jag när fotsteget har fastnat i något av lägena?

En av anledningarna till att fotsteget fastnar kan vara att det har samlats smuts och grus i fotsteget. Det är därför viktigt att regelbundet smörja och hålla fotsteget rent.

Vad ska jag tänka på inför vinterförvaringen?

Det är viktigt att se över husbilen ordentligt innan vinterförvaring för att undvika tråkiga överraskningar när våren kommer. Se gärna Husbilslandets instruktionsfilm för att bland annat undvika frostskador, elproblem samt skador orsakade av skadedjur.

Garantier

Vad krävs för att täthetsgarantin ska gälla?

Tänk på att nya husbilar/vagnar måste fukttestas varje år för att täthetsgarantin ska gälla. Detta fukttest bekostas av husbils/husvagnsägaren. Kontrollera noga vilket tidsintervall som gäller för just din husbil/husvagn, för att inte missa att utföra testet i tid. Kontakta oss gärna vid frågor.

Behöver jag fukttesta efter att täthetstgarantin har gått ut?

Det är alltid bra att årligen fukttesta husbilen eller husvagnen för att ev fukt ska upptäckas i god tid och större kostsamma skador undvikas.

Har du fler frågor?

Har du fler frågor som du inte finner här? Hör gärna av dig till oss så berättar vi mer!