Husvagnsguiden

När du ska köpa en husvagn finns det några saker som är viktiga att ta reda på. Här har vi informationen för ditt bästa köp!

Vi guidar dig till rätt husvagn

När du ska köpa en husvagn finns det några saker som är viktiga att ta reda på. Framför allt om du är förstagångsköpare.

Du som haft husvagn innan har säkert koll på vad du vill att den nya husvagnen ska ha och vad du kommer välja bort. Lite som med ett husköp!  

Frågor som är bra att ställa sig

Vilken budget har jag för att köpa en husvagn? 

En viktig fråga som direkt ringar in om jag ska leta efter en ny eller begagnad husvagn och i vilken prisklass jag ska börja leta. En ny husbil är självklart en större investering än en begagnad.  

Vilket körkort har jag? 

Med ett B-körkort får du dra en husvagn så att totalvikten på bil inklusive husvagn är max 3500 kg. Läs på ditt registreringsbevis för att ta reda på hur tungt släp din bil får dra och där framgår även vikten på din bil. Vi rekommenderar att du använder Transportstyrelsens släpvagnskalkylator. LÄNK   

Hur kommer fordonet användas?  

Hela året eller bara vår och sommar? Ska fordonet exempelvis användas på vintern kan annan isolering och annat värmesystem behövas. Det finns luftburen eller golvburen värme. Golvburen värme är bäst när du ska använda husbilen på vintern.  

Utifrån hur många som ska använda husvagnen får man hitta en planlösning med det antal bäddar som behövs. En del vill ha bra bäddplatser för två personer och en extra bädd för gäster. Andra vill ha flera bäddar som alltid används när de är ute. Förvaring är också en fråga som är bra att tänka igenom som  hur många garderober och förvaringsmöjligheter husvagnen ska ha. 

Vilka tillbehör behöver jag?

Det finns en mängd tillbehör att köpa till husvagnen. Vissa är bra att beställa direkt. Ett förtält kan vara trevligt att ha om du planerar att stå längre på en och samma campingplats. Det blir ett extra rum. Har du en större husvagn rekommenderas en mover för en enklare uppställning på campingplatsen. Det viktiga är att du tänker igenom hur du kommer använda husvagnen så hjälper vi dig reda ut vilka tillbehör som passar just dig.

Vilken hjälp kan jag få efter köpet?

Flera husvagnsköpare tänker inte på att man också behöver hjälp efter köpet. Precis som i ett hus finns det både el, vatten, värmesystem och avlopp som behöver underhållas. Vi har en av Sveriges största husbilsverkstäder och finns där för våra kunder året om.

Vad är bra att tänka på efter ett köp?

Ska ni åka utomlands är det viktigt att ta reda på vad som gäller i landet ni åker till. Vissa länder har krav på att däcken ska vara max antal år, en del länder har regler vad gäller husdjur som följer med osv.

Läs mer

Vi har husvagnen för dig

Hos oss hittar du ett brett utbud av nytt och begagnat.