Husbilsguiden

När du ska köpa en husbil finns det några saker som är viktiga att ta reda på. Här har vi informationen för ditt bästa köp!

Vi guidar dig till rätt husbil

När du ska köpa en husbil finns det några saker som är viktiga att ta reda på. Framför allt om du är förstagångsköpare.

Du som kört husbil innan har säkert koll på vad du vill att den nya husbilen ska ha och vad du kommer välja bort. Lite som med ett husköp! När du ska välja husbil är det två perspektiv att ta hänsyn till, det ena är huset och det andra chassit.  

Frågor som är bra att ställa sig

Vilken budget har jag för att köpa en husbil? 

En viktig fråga som direkt ringar in om jag ska leta efter en ny eller begagnad husbil och i vilken prisklass jag ska börja leta. En ny husbil är självklart en större investering än en begagnad.  

Vilket körkort har jag? 

Du får köra husbilar upp till 3 500 kg med ett vanligt B-körkort. Har du tagit körkortet före 1996 och inte blivit av med det får du köra samtliga husbilar. Är ni två vuxna med körkort kan det vara skönt med chaufförsbyte när man reser långt och då behöver bägge rätt körkort. 

Hur kommer fordonet användas?  

Hela året eller bara vår och sommar? Ska fordonet exempelvis användas på vintern kan annan isolering och annat värmesystem behövas. Det finns luftburen eller golvburen värme. Golvburen värme är bäst när du ska använda husbilen på vintern. Det finns också fordon som passar olika livsstilar.  

  • Plåtis – plåtisen passar dig som trivs med compactliving. Du kan parkera plåtisen på en vanlig parkeringsplats och den är smidig att resa med både vad gäller höjd, bredd och längd. Däremot får du inte plats med så mycket förvaring. Den har kök, toalett, dusch, sovplatser och bord att äta vid, fast i det mindre formatet.  
  • Hel- och halvintegrerade husbilar – den helintegrerade husbilen är chassit och bodelen byggt i som en helhet och den halvintegrerade har ett chassi med en monterad bodel. De här husbilarna har bra förvaringsutrymmen, lite mer utrymme vid matlagning, sittdel och vid sängarna.  
  • Stor bil – det finns även större husbilar för dig som vill ha en liten lägenhet på hjul.  

Samtliga fordon har flera olika planlösningar att välja mellan.  

Hur många ska ha möjlighet att bo i fordonet? 

Utifrån hur många som ska använda fordonet får man hitta ett fordon som rymmer det antal bäddar som behövs. En del vill ha ett fordon där två personer kan bo bra och ha en extra bädd för gäster. Andra vill ha flera bäddar som alltid används när de är ute. Förvaring är också en fråga som är bra att tänka igenom. Hur stort garage behöver husbilen ha? Hur många garderober och förvaringsmöjligheter finns?

Vilket chassi ska jag välja?

Vid husbilsköp tillkommer ju också val av chassi. Här är det också viktigt att tänka till på hur du ska använda fordonet. Ska du åka långa sträckor söderut? Ska du färdas kortare sträckor i Sverige för att ha en aktiv semester? Ska du åka till fjällvärlden under vinterhalvåret? Trivs du bäst med automat eller manuell växellåda? Hur stor motor vill du ha? Tvåhjuls- eller fyrhjulsdrift?

Vilka tillbehör behöver jag?

Det finns en mängd tillbehör att köpa till fordonet. Vissa är bra att beställa direkt. Ska du fricampa är solceller och eventuellt ett extra bodelsbatteri att rekommendera, cyklar du kan cykelställ vara bra om ni inte kan använda garaget på husbilen till cyklarna, ett bra navigationssytem, backkamera ja, det finns en mängd extratillbehör. Det viktiga är att du tänker igenom hur du kommer använda fordonet så hjälper vi dig reda ut vilka tillbehör som passar just dig.

Läs mer

Vi har husbilen för dig

Hos oss hittar du ett brett utbud av nytt och begagnat.