Med husbilen till Spanien

Ni som följer oss i sociala medier har fått lära känna våra husbilskunder Johnny och Ewa Henrysson. De tar gärna husbilen ner till Spanien och delar med sig av sina upplevelser längs vägen.

Bor i husbilen

Johnny och Ewa är två glada pensionärer från Mellbystrand som lagt arbetslivet som tandsköterska och snickare bakom sig. Nu har de tid att ge sig ut på långa härliga resor med husbilen och de åker gärna söderut till varmare breddgrader.

– Vi bestämde oss 2018 att sälja vårt hus och köpa husbil för att köra till Spanien på vintern. Vi hade aldrig campat eller haft husvagn tidigare utan det har varit charter som gällde, så det här var ett helt nytt äventyr. Vi bestämde oss också för att bo i husbilen hela året och det är något vi aldrig har ångrat. För att citera vårt yngsta barnbarn: ”ni har det bra, det kvittar var ni stannar, så är ni alltid hemma” så sant som det är sagt.

I sex års tid har de kört till Spanien, olika vägval, men har också varit i Norrland ett par ggr. Förra sommaren körde de Inlandsvägen ända upp till Kiruna och körde längs östkusten söderut.

– En helt fantastisk resa, med många stopp och upplevelser. Vi gjorde även en tripp in till Finland, via cykel, berättar de.

Har ni något favoritresemål som ni ofta återkommer till?

– Det finns många favoritplatser i Europa som vi gärna återkommer till. I Tyskland har vi hittat en ny plats som heter Bocholt, där finns ett badhus med bastuanläggning, helt fantastiskt! I Frankrike är väl Pont a Mousson nummer ett, vacker plats intill floden Mosel och även ett ställe som heter Saint Porcain Sur Sioule, en trevlig liten by med flera restauranger och barer.

Johnny och Ewa berättar att Spanien har många platser de gärna återkommer till. De tipsar bland annat om Girona, en stad som har mycket historia och många vackra byggnader. En annan favorit är Empuriabrava, Spaniens Venedig, en stad med många kanaler.

– Sevilla, Gibraltar, Malaga och många fler platser. Det är ett stort privilegium att ha fått se alla dessa platser. 

Bloggar

Ewa och Johnny har sedan en tid tillbaka bloggat om sina husbilsäventyr i Husbilslandets sociala medier. Där har de delat med sig av sina upplevelser samt gett tips och råd till andra som funderar på att ta husbilen till Spanien.

– Det har varit kul att inspirera andra att ge sig ut i Europa. Detta var vår sjätte resa till Spanien och att köra husbil genom Europa och i Spanien är inte annorlunda mot att köra i Sverige om man håller sig till dom större vägarna, menar de.

 I de mindre städerna brukar det däremot vara lite trängre och ett tips är att ha en GPS där man kan lägga in husbilens vikt, längd och bredd. Då kan GPS:en hjälpa till att välja lämpliga vägar och även varna för miljözoner som man kan stöta på, speciellt i Frankrike.

– I Tyskland och Frankrike måste man ha miljömärke beroende på bilens ålder och utsläpp. Tysklands märke kan man köpa på Dekra i Sverige, Frankrikes märke CRIT AIR beställer man på nätet och det tar ett par veckor att få hem det.

Sunt förnuft

Paret rekommenderar att använda appen Park4Night för att hitta ställplats nere i Europa. De väljer även att stå på campingar eller parkeringar om de ska övernatta några dagar.

Det finns massor av platser att stå på i Tyskland, Frankrike och Spanien. En del kostar andra är gratis. Man får använda sunt förnuft när man väljer plats, vi försöker alltid läsa om platsen innan vi bestämmer oss och är där andra husbilar, så är det lugnt.

Vad har ni för råd till andra husbilsägare som vill ta husbilen till Spanien? Vad är viktigt att tänka på innan man lämnar Sverige?

– Det finns vissa saker som vi lärt under dessa år, som är viktigt. Välj försäkringsbolag med omsorg. Ska man vara ute en längre tid så är det viktigt att se till att reseförsäkringen gäller den tid man är borta och även att man har assistans, om det händer något. Glöm inte att ha med det blåa resekortet från Försäkringskassan som gäller för akut sjukvård inom EU. Man skall också välja med omsorg var man köper sin husbil. Vi har träffat så många som fått problem med sin bil och när dom söker hjälp där dom har köpt bilen, så får dom ingen respons. Vi har också haft små problem men vi har alltid fått kanonservice från Husbilslandet.

Har ni något drömresemål som ni skulle vilja göra med husbilen?

– Det finns väl några platser vi gärna skulle besöka, Paris till exempel eller Madrid. Vi skulle gärna stanna i Holland på våren när vi kör hemåt, men har blivit avrådda. För där är så mycket husbilar, så det är svårt o få plats. En annan plats vi har haft i tankarna sen flera år tillbaka är Annecy, en liten stad i Frankrike, ska vara en helt fantastisk plats som ligger rakt söderut från Genève.

En sak är i alla fall säker – det finns mycket kvar att upptäcka och vi på Husbilslandet önskar Ewa och Johnny lycka till med sina fortsatta reseäventyr!

Dela inlägget

Se fler inlägg

Vi utökar med lackverkstad

Nyheter

Husbilslandet har expanderat och tagit över Autolacken i Kristinehamn. Det innebär att vi kompletterar verksamheten med ett ben som…
Läs mer