Innovativ lösning för sophantering vid fricamping

Hur löser man hanteringen av sopor i samband med fricamping? Går det att utveckla en produkt som underlättar hanteringen? Den uppgiften har fyra ingenjörsstudenter från Karlstads universitet tagit sig an. I samverkan med Husbilslandet har de utvecklat en prototyp av ett kärl som komprimerar soporna och förhindrar spridning av lukt.

 

Husbilslandet fick frågan av Näringslivssamverkan i Kristinehamn om att medverka i ett projektarbete inom kursen Integrerad produktutveckling vid Karlstads universitet. Verkstadschef Niklas Olsson har fungerat som bollplank åt studenterna. Han tycker att det har varit väldigt givande.

- Det är inte ofta vi har tiden att hoppa på den här typen av projekt, men nu hade vi möjlighet att vara med. Det har varit jätteroligt att följa det här, säger Niklas.

Studenterna Kasper Eriksson, Carl Åberg, Anton Sylvén och Ida Bergman (saknas på bild) har i samarbete med Niklas Olsson på Husbilslandet utvecklat en prototyp av ett sopkärl för fricamping.
Studenterna Kasper Eriksson, Carl Åberg, Anton Sylvén och Ida Bergman (saknas på bild) har i samarbete med Niklas Olsson på Husbilslandet utvecklat en prototyp av ett sopkärl för fricamping.

Sophantering

Projektet genomfördes av Kasper Eriksson, Anton Sylvén, Carl Åberg och Ida Bergman på högskoleingenjörsprogrammet i maskinteknik. Husbilslandet formulerade ett antal frågeställningar inom området fricamping som studenterna fick välja mellan. Valet föll på att försöka hitta en lösning för sophantering i samband med fricamping, då det inte finns tillgång till de faciliteter som man kan hitta på campingar och ställplatser.

- Vi var på Elmiamässan och pratade med folk om fricamping. Vi upplevde att det var just hanteringen av sopor som var det största problemet. En del sa att de har med sig ett extra sopkärl som de ställde i duschen eller bagageutrymmet. De fick uppoffra plats som de egentligen skulle kunna använda till annat, berättar Carl Åberg.

Miljötänk

Niklas Olsson förklarar att produkten skulle uppfylla vissa krav för att vara lämplig att använda i en husbil. Bland annat ställdes krav på låg vikt, att den skulle rymma 6 kg sopor och att det skulle finnas ett miljötänk både vad gäller materialval och tillverkning.

Många tankar och idéer föddes och genom olika urvalsmetoder kom gruppen till sist fram till en lösning som de valde att utveckla. Studenterna gjorde beräkningar, materialval och tog fram konstruktionslösningar för att optimera produkten mot kraven. Efter framtagning av ritningar och modell gjordes en prototyp med hjälp av 3D-skrivare.

Konstruktionen går ut på att soporna komprimeras med hjälp av en manuell skruvmekanism. Soptunnan har också ett lock med tätande gummilist som ska förhindra att lukt sprids in i husbilen.
Konstruktionen går ut på att soporna komprimeras med hjälp av en manuell skruvmekanism. Soptunnan har också ett lock med tätande gummilist som ska förhindra att lukt sprids in i husbilen.

Utnyttja gasolutrymmet

Resultatet blev ett sopkärl av PET-plast som är utformat för att passa i gasolutrymmet.

- På sommaren har folk oftast bara med sig en gasolflaska och det är ett utrymme som inte används till något annat, menar Niklas Olsson.

Det är också ett utrymme med bra ventilation och standardiserade mått, vilket innebär att kärlet passar i de flesta husbilar. Soporna komprimeras med hjälp av en manuell skruvmekanism och rundgängor längs insidan på hela kärlet. Ett lock med tätande gummilist förhindrar att lukt sprids in i husbilen.

Med hjälp av en 3D-skrivare har studenterna tagit fram en prototyp av det sopkärl som de har utvecklat.
Med hjälp av en 3D-skrivare har studenterna tagit fram en prototyp av det sopkärl som de har utvecklat.

Enkel lösning

Den tillverkningsmetod som valts till samtliga delar är formsprutning, eftersom det är ett kostnadseffektivt sätt att tillverka plastdetaljer i stora serier.

- Från början tittade vi på mer komplicerade konstruktioner, men kom fram till att den här typen av enkla lösning var den som skulle uppfylla kraven bäst, säger Anton Sylvén.

Studenterna tycker att det har varit spännande att ta fram en helt ny produkt i samarbete med Husbilslandet. 

- När man jobbar mot ett företag ställs helt andra förväntningar på oss och vi det vi gör ska reflektera universitets ambitioner. Vi får ta oss an ett riktigt problem och det är kul för det finns inga färdiga lösningar, förklarar studenterna. 

Niklas Olsson är imponerad av studenternas arbete och presentation av den slutliga prototypen.

- Det har varit väldigt roligt att följa det här arbetet. Med lite småjusteringar så tror jag faktiskt att det här är en produkt som skulle kunna fungera i praktiken. Sen är det såklart en prisfråga också, säger han. 

ÖPPETTIDER

FÖRSÄLJNING

Måndag - torsdag 8-18
Fredag 8-16
Lördag & söndag 11-15
Kristi himmelsfärds dag 11-15

VERKSTAD/KUNDMOTTAGNING

Måndag-torsdag 7-17
Fredag 7-16
Lördag-söndag STÄNGT
Kristi himmelsfärds dag STÄNGT

Telefontider verkstad

Måndag-fredag 9-15

Lunchstängt verkstad/kundmottagning

Måndag-onsdag & fredag 12.00-12.30
Torsdag 12.00-12.40
Ring oss!
Ring oss på

0550-293 85